Garnek rzymski Römertopf Jubileuszowy
Garnek rzymski Römertopf Jubileuszowy 140 05
Rozmiar 34 x 24,5 x 19 cm
Przeznaczony dla 4-6 osób
Pojemność 3,5 kg
Glazurowany spód gwarantuje łatwe mycie formy
Security policy (edit with Customer reassurance module)
Delivery policy (edit with Customer reassurance module)
Return policy (edit with Customer reassurance module)
Potrawy pieczone w garnku rzymskim Roemertopf zachowują swój naturalny smak, są soczyste, smaczne i przede wszystkim zdrowe. Gotowanie w garnku rzymskim Roemertopf nie wymaga dużego wysiłku. Wystarczy przygotować dowolne składniki potrawy, włożyć je do uprzdnio namoczonego naczynia i piec. Wszechstronność stosowania naczynia pozwala nam na upieczenie każdej potrawy z dowolnie wybranego przepisu lub też wykreowanie dań według własnego upodobania.
Wszystkie naczynia Roemertopf posiadają certyfikat wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością 1984/500/EWG. Materiał, z którego produkowane są garnki poddawany jest comiesięcznym badaniom laboratoryjnym w instytucie naukowym: Forschungsinstitut für Anorganische Werkstoffe -Glas/Keramik- GmbH in Höhr-Grenzhausen posiadającym akredytację ISO 17025
Łatwa w wykonaniu propozycja kulinarna. Czas pieczenia 1,5 - 2 godz.
Kaczka po nicejsku
Skladniki:
- 1 kaczka, świeżo zmielony pieprz, 1 ząbek czosnku
- 1 kg pomidorów
- 300 g oliwek bez pestek
- 1 kieliszek (likierowy) Brandy (winiak), 1/8 l białego wina
- odrobina rozmarynu i tymianku
Kaczkę umyć, wytrzeć do sucha, w środku i na zewnątrz dobrze posolić, popieprzyć, i natrzeć wyciśniętym czosnkiem. Pomidory obrać (po uprzednim blanszowaniu), pokroić w plastry. Pokroić oliwki np. na ćwiartki. Wszystko włożyć do rzymskiego garnka, polać brandy i winem, posypać ziołami. Piec pod przykryciem. Przez ostatnie 30 min piec bez przykrycia podwyższając temperaturę piekarnika z 225 na 250 stopni. Do kaczki pasują ziemniaki zapiekane w piekarniku, białe pieczywo i ryż.
Zobacz także