Garnek rzymski standardowy Trend
Garnek rzymski standardowy Trend
36 x 25 x 19 cm
Pojemność 3,5 l / 2,5 kg potrawy
Dla 4-5 osób
Security policy (edit with Customer reassurance module)
Delivery policy (edit with Customer reassurance module)
Return policy (edit with Customer reassurance module)
Potrawy pieczone w garnku rzymskim Roemertopf zachowują swój naturalny smak, są soczyste, smaczne i przede wszystkim zdrowe. Gotowanie w garnku rzymskim Roemertopf nie wymaga dużego wysiłku. Wystarczy przygotować dowolne składniki potrawy, włożyć je do uprzdnio namoczonego naczynia i piec. Wszechstronność stosowania naczynia pozwala nam na upieczenie każdej potrawy z dowolnie wybranego przepisu lub też wykreowanie dań według własnego upodobania.
Wszystkie naczynia Roemertopf posiadają certyfikat wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością 1984/500/EWG. Materiał, z którego produkowane są garnki poddawany jest comiesięcznym badaniom laboratoryjnym w instytucie naukowym: Forschungsinstitut für Anorganische Werkstoffe -Glas/Keramik- GmbH in Höhr-Grenzhausen posiadającym akredytację ISO 17025
Dzięki swojej podłużnej formie idealnie nadaje się do upieczenia dużego chleba i keksów. Pieczenie mięsa w garnku rzymskim Römertopf Trend nie ma wyływu na walory smakowe w przypadku, gdy chcemy upiec w nim ciasto.
Korzenna baranina po hindusku (czas pieczenia 1,5 godz)
Składniki:
- 600 g baraniny, 1 ząbek czosnku, ½ łyżeczki imbiru w proszku
- odrobina kminku, pieprz cayenne, curry
- sól, 1 łyżka oleju, 2 łyżki soku z cytryny, 50 g rodzynek
- 50 g orzechów, 2 łyżki brązowego cukru
- 200 g kwaśniej śmietany, 1 łyżeczka szafranu
- 1 łyżka mąki kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
Mięso należy bardzo dobrze przygotować, pociąć na kawałki średniej wielkości. Wycisnąć czosnek, wymieszać z przyprawami i łyżką oleju, dodać sok z cytryny, i 2 łyżki wody. Marynatą zalać mięso, wymieszać, marynować przez 2 dni. Po dwóch dniach przekładamy do namoczonego uprzednio rzymskiego garnka. Po godzinie pieczenia dodać pozostałe składniki oprócz szafranu i mąki wiążącej sos. Po zapieczeniu wszystkich składników dodajemy wymieszany z ciepłą wodą szafran i mąkę. Dusić przez parę minut. Do potrawy pasują duszone warzywa jak np. kalafior, brokuły.