

Garnek rzymski Römertopf Multi 155 05
rozmiary 23 x 23 cm
wysokość 16,5 cm
pojemność 2 kg potrawy
przeznaczony dla 2-4 osób
Security policy (edit with Customer reassurance module)
Delivery policy (edit with Customer reassurance module)
Return policy (edit with Customer reassurance module)
Wielofunkcyjne naczynie gliniane do pieczenia, bądź duszenia średnich i małych potraw. W naczyniu możemy przyrządzać wszelkiego rodzaju potrawy; mięsne, warzywne, zapiekanki i zupy. Garnek Multi nadaje się do stosowania zarówno w piekarniku jak i w kuchence mikrofalowej.
Potrawy pieczone w garnku rzymskim Roemertopf zachowują swój naturalny smak, są soczyste, smaczne i przede wszystkim zdrowe. Gotowanie w garnku rzymskim Roemertopf nie wymaga dużego wysiłku. Wystarczy przygotować dowolne składniki potrawy, włożyć je do uprzdnio namoczonego naczynia i piec. Wszechstronność stosowania naczynia pozwala nam na upieczenie każdej potrawy z dowolnie wybranego przepisu lub też wykreowanie dań według własnego upodobania.
Wszystkie naczynia Roemertopf posiadają certyfikat wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością 1984/500/EWG. Materiał, z którego produkowane są garnki poddawany jest comiesięcznym badaniom laboratoryjnym w instytucie naukowym: Forschungsinstitut für Anorganische Werkstoffe -Glas/Keramik- GmbH in Höhr-Grenzhausen posiadającym akredytację ISO 17025
Kurczak w białym winie z estragonem / czas przygotowania 1 godz
1 średni kurczak
sól
świeżo zmielony pieprz
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
2 pomidory
2 łyżki świeżego lub 2 łyżeczki suchego estragonu
¼ l białego wina
100 g kwaśnej śmietany
1 łyżka Pastis lub Pernod
Wartość odżywcza n. o ok. 400 kcal
Kurczaka podzielić na kawałki, umyć, posypać solą i pieprzem. Wyciśnięty czosnek wymieszać z olejem, nasmarować kurczaka. Obrane pomidory pokroić na ćwiarki i położyć do uprzednio namoczonego w wodzie rzymskiego garnka. Na pomidory położyć kawałki kurczka. Posypać estragonem i polać winem. Piec pod przykryciem. Po 40 min dolać odrobinę rosołku i ewentualnie wina (wg gustu), Pod koniec pieczenia dodać do sosu śmietanę, sól,pieprz i perond.